Een holebi chatroom of gay chat heeft dezelfde kenmerken en functies als elke chat.

gay clubbing

Een chatroom of chatbox is een virtuele ruimte op het internet waar men kan chatten. Een letterlijke vertaling uit het Engels is “praatjeskamer” of “kletskist”. Het werkwoord to chat in de betekenis van “kletsen”, “babbelen” of “praatjes maken” (zonder waarde-oordeel) werd het eerst gesignaleerd rond het jaar 1440. Nog oudere woordvormen zijn chatter en chiteren.

Voor de komst van het internet bestonden er al telefoonnummers -altijd betaalnummers- waar men met meerdere onbekenden kon praten. In de volksmond werden die als ‘babbelbox’ of ‘babbellijn’ aangeduid. De komst van internet en hiermee van chatrooms heeft de telefonische babbelboxen grotendeels verdrongen, aangezien met via een chatroom (bijna) gratis met anderen kan praten. (bron: Wikipedia)

Een open chatbox, waar je je aanmeldt met een “nickname” (schuilnaam), is toegankelijk voor iedereen. Je weet niet wie je er zal ontmoeten en je weet niet of iemand is wie/wat hij/zij beweert te zijn. Dit kan als spannend worden ervaren, maar kan ook riskant zijn.

Fakers, oftewel personen die met dubbelzinnige bedoelingen op een chatbox inloggen, vormen een groot probleem op chatboxen. Veel fakers proberen minderjarigen aan te zetten tot cyberseks of tot het maken van een seksdate, maar ook oplichting, grappenmakerij, stalking, cyberpesten, commerciële misleiding en andere ongewenste praktijken of misdrijven kunnen hiervan het motief of resultaat zijn. Om die reden wordt het veelal afgeraden om persoonlijke informatie te verstrekken en censureren of bannen sommige chatboxen zelfs chatters die dit toch proberen.

Eens ingelogd in onze gay chat kan je andere gebruikers aanspreken, aan het groepsgesprek meedoen, foto’s sturen en gewoonweg plezier maken. Eigenlijk alles wat je kan doen in de “echte” wereld. Je kan het beste vergelijken met een café of club maar dan vanuit je eigen woning.